Scheidsrechters zoeken collega’s om tekort aan te vullen

Swaenefluiters willen vergrijzing tegengaan

De Heistse scheidsrechters-vereniging Die Swaenefluiters zoekt nieuw talent om het arbitragefluitje op te nemen. “Een nijpend tekort aan scheidsrechters is tegenwoordig een algemeen pijnpunt”, luidt het.

Het scheidsrechtersfluitje wordt steeds minder gegeerd, zo stelt voorzitter Jozef Van Loock (68) van Die Swaenefluiters vast. Wat daarvan volgens hem de oorzaak is? “De lat wordt steeds hoger gelegd en de administratieve rompslomp neemt alsmaar toe. Hobby-arbiters knappen daar wel eens op af”, meent hij. “Om het vol te houden, moet je het dus vooral enorm graag doen.”

De vereniging lanceert nu een oproep naar jongens en meisjes die daar niet tegenop zien en de arbitrage van een aantal wedstrijden wel zien zitten. “In enkele jaren tijd is het aantal scheidsrechters in het algemeen enorm teruggevallen”, zeg Van Loock. “In 4de provinciale zijn er zelfs geen grensrechters meer door het nijpende tekort.”

Zelf bestaan Die Swaenefluiters uit een kern van twaalf leden. “Een aantal mensen zijn nog wel bij de kring, maar fluiten ondertussen niet meer, onder andere omwille van hun leeftijd”, geeft de voorzitter mee. “Daarom is de instroom van nieuwe enthousiastelingen zeer welkom. Door omstandigheden worden in Heist al jaren geen nieuwe scheidsrechters meer opgeleid, maar wie geïnteresseerd is om bij ons te komen fluiten, helpen we graag op weg om op verplaatsing een cursus te volgen.”

Interessante voordelen

Hoewel het volgens Van Loock een aanzienlijke opgave blijft om jongeren te motiveren voor het vak, kunnen scheidsrechters nochtans wel op enkele interessante voordelen rekenen. “Zeker niet onbelangrijk is dat je als arbiter gratis naar alle wedstrijden van de Belgische Voetbalbond kan”, zegt Van Loock nog. “Je moet daarvoor tegenwoordig omwille van de veiligheid wel 48u op voorhand reserveren. Daarnaast krijg je ook een onkosten- en verplaatsingsvergoeding voor de wedstrijden die je fluit. Iedereen die minstens 15 jaar is, en met een hart voor voetbal, kan zich aanmelden.”

Wie Die Swanefluiters in het echt aan het werk wil zien, kan vandaag om 19.30u en volgende week woensdag en donderdag om 19u nog enkele wedstrijden meepikken van de Beker der Drie Heuvelen, een toernooi dat de scheidsrechters jaarlijks zelf organiseren in de streek. “Oorspronkelijk organiseerden we de Beker van Groot-Heist, als voorbereiding op de competitie”, vertelt van Loock. “Maar door het wegvallen van een aantal ploegen, geraakten ook de vier Putse teams betrokken. De Beker der Drie Heuvelen was geboren. In deze vorm zijn we ondertussen al aan de zeventiende editie toe.”

Jozef Van Loock: 0477.39.15.92, jozefvanloock@skynet.be